Tuinberegening Aquados®

Voor de beregening van uw tuin, park of sportveld kan VLM B.V. het complete beregeningssysteem  verzorgen, van ontwerp tot installatie. Voor vrijwel elke situatie kan een passende oplossing geboden worden, of het nu gaat om de watervoorziening, waterbehandeling, sproeiers, beregeningscomputer of het volledige pakket. VLM B.V. werkt ook veel samen met hoveniersbedrijven bij de aanleg van beregeningsinstallaties. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact op.

Watervoorziening

De beregening begint met de aanvoer van voldoende water. Dit kan uiteraard met leidingwater, maar vanwege de capaciteit en/of kosten wordt hier in veel gevallen grondwater voor gebruikt. Wanneer u over een eigen bron beschikt, kan VLM B.V. de pomp/hydrofoorinstallatie verzorgen. Denk hierbij aan de pomp, de pompschakeling en een drukexpansievat. Om een passende installatie samen te stellen ontvangen we graag zoveel mogelijk informatie over de maximale waterafname per uur; het is dus van belang om te weten hoeveel sproeiers van een bepaald type gelijktijdig moeten sproeien.

 

Waterbehandeling

Naast de hoeveelheid water is ook waterkwaliteit van belang. Roest- of kalkaanslag is een veelvoorkomend probleem bij tuinberegeningen; de vervuiling kan o.a. slijtage en drukverlies van de installatie tot gevolg hebben. Daarnaast is de aanslag moeilijk te verwijderen van sierbestrating, tuinornamenten en beplanting en vormt daarom vaak een bron van ergernis. Met een Aquados® waterzuivering zijn deze problemen niet langer aan de orde. Door een proces van ionenuitwisseling wordt het water namelijk gezuiverd van kalk, ijzer en mangaan. De installaties zijn leverbaar in uiteenlopende capaciteiten, dus voor elke tuin is er een waterzuivering op maat.

Bij de plaatsing van een waterzuivering is het belangrijk te weten hoe sterk het water vervuild is. VLM B.V. kan de samenstelling van het (bron)water onderzoeken; een monster van ca. 500 ml voldoet om voor u kosteloos het ijzer- en mangaangehalte en de hardheid te meten.

 

Leidingwerk en sproeiers

Om het water op de juiste plek te krijgen beschikt VLM B.V. over een breed assortiment aan transportleidingen, druppelslagen, vernevelaars en uiteraard sproeiers. Voor elke toepassing is er een passend sproeiertype beschikbaar. Een veelgebruikt type is de zgn.  “pop-up” sproeier; zodra het systeem op druk wordt gezet komen deze sproeiers omhoog en beginnen te sproeien. Wanneer de beregening wordt uitgeschakeld valt de waterdruk weg en verdwijnen de sproeiers vanzelf weer tot onder het maaiveld.

Om het ontwerp voor de plaatsing van de sproeiers, druppelslangen etc. te kunnen maken zijn de afmetingen en indeling van uw tuin nodig. Zo kan vooraf het gewenste sproeibeeld bepaald worden en kunnen vervolgens de benodigde materialen en capaciteiten door ons berekend worden.

 

Beregeningscomputer

De beregeningsinstallatie kan geautomatiseerd worden door middel van een beregeningscomputer. Hierin kunnen de start- en looptijden worden geprogrammeerd, zodat er beregend wordt op de gewenste tijden. In veel gevallen zal het te beregenen oppervlak verdeeld worden in een aantal zones. De beregeningscomputer kan deze zones vervolgens afzonderlijk aansturen door middel van magneetkleppen. Dit biedt de mogelijkheid om bepaalde zones meer of minder te beregenen dan de rest, of bij een beperkte aanvoercapaciteit de zones om de beurt te laten beregenen.

VLM B.V. heeft verschillende typen beregeningscomputers in haar pakket met uiteenlopende capaciteiten (max. aantal kleppen / zones). Ook zijn er extra opties beschikbaar zoals een regensensor voor automatische onderbreking van het beregeningsprogramma bij nat weer, een watermeter voor registratie van het waterverbruik, of een WiFi module waarmee de beregeningsinstallatie via internet vanaf elke locatie bediend en geprogrammeerd kan worden.

 

VRAAG INFORMATIE AAN